האם תקיפה יכולה להיחשב לתאונת עבודה?
מאבטח שהותקף במסגרת עבודתו על ידי שני צעירים זכה למענק של עשרות אלפי שקלים מהביטוח הלאומי # במקביל צפוי העובד לתבוע ממעסיקו מאות אלפי שקלים על כך שלא מנע את האירוע ולא נשמע להנחיות על פי חוק.
מאבטח, בשנות ה-30 לחייו, לא האמין שזה קורה לו. לאחר שדרש משני עוברי אורח, ביום שישי בערב, לעזוב את הכניסה לאזור התעשייה שאותו אבטח, החלו השניים לחבוט בו לפתע ולתת לו בעיטות חזקות בכל הגוף. כתוצאה מהמכות, החל המאבטח לדמם, ונגרמו לו פגיעות בראש ובשמיעה .
"המאבטח ניסה לקרוא בקשר למאבטח אחר שעבד איתו באותה משמרת, אבל זה לקח דקות ארוכות עד הגעתו למקום האירוע כדי לסייע לו", מספרת עו"ד שרונה ברנבוים, המייצגת את המאבטח. "לאורך כל אותו הזמן המאבטח ספג מכות קשות, ולאחר האירוע הוא הובהל לבית החולים".
בעקבות התקיפה שעבר על ידי שני הצעירים, הגיש המאבטח תלונה במשטרה, אולם המעסיק ביקש לבטל את התלונה , אולם העובד הנפגע לא שקט על שמריו והלך בעצמו להגיש תלונה על תקיפה לאחר חקירה שנערכה במשטרה לצדדים ומאחר שבמקום שבו הוא הותקף לא היו מצלמות – החליטה המשטרה לסגור את התיק מחוסר ראיות.
"בשלב הזה אני נכנסתי לתמונה והמלצתי לעובד המאבטח שלא להגיש ערעור פלילי על ההחלטה, אלא לצעוד בנתיב אחר", אומרת עו"ד ברנבוים. "המלצתי לו לתבוע פיצוי מהביטוח הלאומי על הנכות שנגרמה לו בעבודה ולתבוע במקביל את המעסיק שלו על רשלנות ואי מניעת אירוע התקיפה".
לדברי עו"ד ברנבוים, "המעסיק התרשל משום שלא דרש מהמאבטח ושותפו לעבוד יחד וגם מכיוון שלא דאג לכך שיהיו מצלמות תקינות באזור, אף על פי שהציב בו שומרים, עוד התרשל המעסיק בניהול האירוע תקיפה וכן שעה בניגוד גמור לנדרש אף ביטל את הקריאה למשטרה שהוזמנה ע"י הפקידה של החברה שהייתה עדה בקשר להתרחשות האירוע . למאבטח נגרמו פגיעות קשות כתוצאה מהאירוע, ובין היתר הוא סבל מפגיעות ראש, מסחרחורות ומפגיעה בשמיעה".
מתי תקיפה תיחשב לתאונת עבודה
למרבה הצער, סיטואציה של תקיפה במקומות עבודה איננה נדירה, וכפי שמסבירה עו"ד ברנבוים במקרים רבים היא עשויה להיחשב לתאונת עבודה. "השאלה החשובה היא אם הנפגע הוא זה שיזם את התקיפה או לא. אם הוא הכניס את עצמו למצב מסוכן – לא מדובר בתאונת עבודה".
במקרה זה, ברור היה כי מדובר בתאונת עבודה, שכן המכות שספג המאבטח היו גם חלק מהסיכון המקצועי בעבודתו. "למרות שמדובר במקרה פשוט, המאבטח צריך היה להתמודד עם שורה של קשיים בדרך לפיצוי שהוא קיבל בסופו של דבר", אומרת עו"ד ברנבוים.
לדבריה, אחת הבעיות היו שהמעסיק שלו לא פירט על גבי הטופס הנוגע לתאונת העבודה מה בדיוק אירע, אלא ציין כי נסיבות המקרה נבדקות. "כתוצאה מכך, ביטוח לאומי הערים על המאבטח עוד ועוד קשיים, ואני נלחמתי בשיניים על כך שיקבל את מה שמגיע לו".
ממענק גבוה ועד פיצוי מהמעסיק
שנתיים חלפו, והמאבק השתלם. המאבטח קיבל מהביטוח הלאומי מענק חד-פעמי גבוה של עשרות אלפי שקלים, וכן דמי פגיעה מלאים עבור 90 הימים שבהם הוא לא יכול היה לעבוד. "בעקבות האירוע נקבעו למאבטח 20% נכות קבועה, ולכן הוא זכה למענק משמעותי", אומרת עו"ד ברנבוים.
במקביל הגיש הצעיר גם מכתב דרישה, טרם נקיטת הליכים משפטיים, נגד חברת השמירה שבה הועסק ונגד חברת הביטוח שלה. במסגרת המכתב, דרש המאבטח לפצותו בכ-270 אלף שקל על כל הנזקים שנגרמו לו.
"המאבטח סובל מנכות צמיתה, ונגרמה פגיעה משמעותית בהכנסותיו בהווה ופגיעה ממשית בכשור השתכרותו העתידי ", אומרת עו"ד ברנבוים. "אם לא נצליח להגיע להסכמה על גובה הפיצוי מחברת הביטוח בה מבוטחת המעסיקה, נפנה למסלול של תביעה בבית המשפט על כל הנזקים שנגרמו לעובד בשל אירוע התקיפה".
לדברי עו"ד ברנבוים, מה שניתן ללמוד מהאירוע הוא לא "לדפדף" תקיפות המתרחשות במקומות עבודה, ולהבין כי אלה עשויות להיות מוכרות כתאונת עבודה, ולאפשר למותקף לקבל פיצוי משמעותי. "תקיפות כאלה מתרחשות לא מעט במהלך עבודה סדירה , ואסור להתעלם מהן", היא מסכמת.
נפגעתם בתאונת עבודה? זקוקים לסיוע משפטי? פנו לעו"ד שרונה ברנבוים לייעוץ ראשוני שיאפשר לכם למצות את זכויותיכם
לקריאת הכתבה המלאה בזאפ משפטי לחצו כאן